Wat is capiz

Capiz is een oesterachtige schelp genaamd Placuna Placenta, en komt veel voor in de zee rond de Filippijnen. De schelp heeft een lichtdoorlatend karakter en wordt daarom ook wel window shell genoemd. Het is een vrij ronde en platte schelp. Omdat de schelpen lichtdoorlatend zijn, werden ze in de Spaanse koloniale tijd vooral gebruikt als glas in ramen in huizen.

Tegenwoordig wordt capiz veel gebruikt voor siervoorwerpen en gebruiksvoorwerpen.

 

Als de schelpen aan land gehaald zijn, worden ze eerst schoongemaakt. Door ze in water te weken kunnen ze in de juiste vorm gevouwen worden. Dit gebeurt meestal met mallen. Nadat het gedroogd is, wordt er een niet-giftige hars overheen gedaan om te voorkomen dat  het capiz weer de oorspronkelijke vorm aan neemt. Hierna kan men het elke gewenste kleur geven en voorzien van patronen. Ook kan men het in gewenste vormen snijden, waarna het door te solderen of door nylon draad aan elkaar gemaakt wordt.

 

Capiz kan het beste schoongemaakt worden met een lauwwarm sopje of een vochtige doek. Daarna goed drogen met een zachte doek. Capiz kan niet in de vaatwasser, magnetron of oven. Laat capiz ook niet in water weken.  Capiz is gevoelig voor vocht, daarom is het niet geschikt om langdurig buiten te staan of te hangen. Scherpe voorwerpen maken krassen op het oppervlak. Capiz is niet geschikt om het  b.v. als etensbord te gebruiken.

 

Naast grondstof van veel producten van Aalani woonaccessoires, is Capiz ook een provincie in de Filippijnen. Het ligt in het noordoosten van het eiland Panay in Western Visayas.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang de laatste nieuwtjes en kortingsacties als eerste
Aanmelden
© 2014 - 2023 Aalani fair trade woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel