De betekenis van de lotusbloem.

De heilige lotus (ook wel Indische lotus genoemd)  is een waterplant die op moerasachtige bodem wortelt. De bladeren en bloemen zien er echter nooit modderig uit. Dit zelfreinigende vermogen van de bladeren wordt ook wel lotuseffect genoemd.

De plant komt oorspronkelijk uit Indonesië en India, maar groeit ook bv in Japan, Korea, Australië en Thailand.

Wist je trouwens dat de bloemen en zaden en de jonge bladeren eetbaar zijn? Bovendien worden de grotere bladeren gebruikt om eten te omwikkelen. Het eten van de lotus zou een heilzame werking hebben.

De oude Egyptenaren gebruikten de lotusbloem al om getallen aan te geven. Iedere lotusbloem stond voor 1000. Ook stond de lotusbloem symbool voor wedergeboorte.

Volgens het boeddhisme is Boeddha geboren uit  een lotus bloem en staat de lotusbloem voor zuiverheid en verlichting. In het Hindoeïsme staat de bloem voornamelijk voor welvaart.

Doordat de lotusbloem lang bloeit, staat ze ook symbool voor leven.

In de hedendaagse maatschappij staat de lotusbloem door haar water- en vuilafstotende eigenschappen vooral voor zuiverheid en puurheid.

De betekenis van de lotusbloem is onlosmakelijk verbonden aan de manier waarop deze groeit en bloeit.

 

De groei van de lotusbloem.

Wanneer de zaden van de bloeiende plant rijp zijn, buigt de bloem zich voorover waardoor de zaden in het water vallen en naar de bodem zinken. Daar settelen de zaden zich en groeien uit tot een nieuwe plant. De stengels van de bloem kunnen wel tot 5,5 meter lang worden, maar zodra ze aan de oppervlakte van het water komen, stoppen ze met groeien. Als ze aan het oppervlak komen, gaan de lotusbladeren groeien en komen er lotusbloemen. De bloemen worden maximaal 25 cm in diameter, en de bladeren kunnen tot wel 60 cm lang worden. In de ochtend opent de lotusbloem haar bladeren en in de avond sluit de bloem weer. Als de bloem eenmaal opent, bloeit ze het hele jaar door.

De wortels staan in het duister en van daar uit groeit de bloem en vindt haar weg naar het licht. Deze hele cyclus van zaad tot bloem staat voor innerlijke groei en de weg naar verlichting. De duisternis waar de wortels in staan, staat voor het verleden, dat er altijd zal zijn. Het verschil met de puurheid van de bloem boven water, geeft aan dat je ondanks, of juist door, je verleden toch verlichting kunt vinden.

 

Onze lotus waxinelichtjes zijn een mooie afspiegeling van de lotusbloem.

 

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang de laatste nieuwtjes en kortingsacties als eerste
Aanmelden
© 2014 - 2021 Aalani fair trade woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel