Wat is capiz?

 

Capiz is een oesterachtige schelp genaamd Placuna Placenta, en komt veel voor in de zee rond de Filippijnen. Deze schelpen worden ook wel pareloesters genoemd. Omdat deze schelp niet met uitsterven wordt bedreigd, mag er legaal naar gevist worden.

De schelp heeft een lichtdoorlatent karakter en wordt daarom ook wel window shell genoemd. Het is een vrij ronde en platte schelp.

Verleden

Omdat de schelpen lichtdoorlatent zijn, werden ze in de Spaanse koloniale tijd vooral gebruikt ipv glas in ramen in huizen en kloosters. Ze waren nl veel makkelijker te krijgen en goedkoper dan glas. Nadeel was wel dat het veel breekbaarder was dan glas.

 

Tegenwoordig wordt capiz veel gebruikt voor siervoorwerpen en gebruiksvoorwerpen. Vazen, doosjes en natuurlijk lotuslichtjes worden er van gemaakt.

Bewerking

Als de schelpen aan land gehaald zijn, worden ze eerst schoongemaakt. Door ze in water te weken kunnen ze in de juiste vorm gevouwen worden. Dit gebeurt meestal met mallen. Nadat het gedroogd is, wordt er een niet-giftige hars overheen gedaan om te voorkomen dat  het capiz weer de oorspronkelijke vorm aan neemt. Hierna kan men het elke gewenste kleur geven en voorzien van patronen. Ook kan men het in gewenste vormen snijden, waarna het door te solderen of door nylon draad aan elkaar gemaakt wordt.

Het vlees dat in deze oesters zit wordt verwerkt tot veevoer

Naast grondstof van veel producten van Aalani woonaccessoires, is Capiz ook een provincie in de Filippijnen. Het ligt in het noordoosten van het eiland Panay in Western Visayas.

Mijn favoriet

Mijn favoriete product van capiz is toch wel het lotuslichtje, liefst in de kleur paars. Maar andere kleuren zijn ook mooi.

 

© 2014 - 2024 Aalani fair trade woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel